FILM: VIENNALE 2015

viennale-2015
VIENNALE 2015

22 – 5 OCT – NOI 2015 18:30

VIENNALE 2015 prezintă în acest an trei producţii româneşti în secţiunea lungmetraje: „Comoara“ (r. Corneliu Porumboiu, 2015), „Un etaj mai jos“ (r. Radu Muntean, 2015) şi „De ce eu?“ (r. Tudor Giurgiu, 2015), după următorul program:

„Comoara“ (r. Corneliu Porumboiu, 2015)
Sâmbătă, 24 octombrie, ora 18:00, în Gartenbaukino (Parkring 12)
Duminică, 25 octombrie, ora 11:00, în Stadtkino im Künstlerhaus (Akademiestrasse 13)
Proiecţiile vor avea loc în prezenţa regizorului Corneliu Porumboiu şi vor fi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

„Un etaj mai jos“ (r. Radu Muntean, 2015)
Luni, 2 noiembrie, ora 20:30, în Urania Kino (Uraniastraße 1)
Marţi, 3 noiembrie, ora 11:00, în Stadtkino im Künstlerhaus (Akademiestrasse 13)
Proiecţiile vor avea loc în prezenţa regizorului Radu Muntean şi vor fi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

„De ce eu?“ (r. Tudor Giurgiu, 2015)
Miercuri, 4 noiembrie, ora 15.30, în Urania Kino (Uraniastraße 1)
Joi, 5 noiembrie, ora 21.00, în Metro Kino (Johannesgasse 4)

Filmul „Comoara“ (r. Corneliu Porumboiu, 2015) spune povestea lui Costi, care lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită. Seara obişnuieşte să-i citească poveşti fiului său de 6 ani, povestea lor preferată fiind „Robin Hood“. Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute nişte bani. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin dar asta i-ar periclita propria siguranţă financiară. Îl refuză şi se întoarce la fiul său şi la povestea „Robin Hood“. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor împărţi. Rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin, Adrian Purcărescu şi Corneliu Cozmei. Filmul a primit premiul „Un Certain Talent“ în cadrul ediţiei din acest an a festivalului internaţional de film de la Cannes.

Filmul „Un etaj mai jos“ (r. Radu Muntean, 2015) a avut premiera mondială în data de 14 mai 2015, în cadrul secţiunii „Un Certain Regard“ a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Pătraşcu (Teodor Corban) trebuie să înfrunte doi vecini foarte apropiaţi: unul este bizarul ucigaş, celălalt este propria sa conştiinţă. Teodor Corban şi Iulian Postelnicu sinterpretează rolurile principale, iar scenariul este semnat de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu.

Bazat pe fapte reale, „De ce eu?“ (r. Tudor Giurgiu, 2015) spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals şi sustragere de documente. Ancheta are implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate. Din distribuţia filmului fac parte Emilian Oprea, Mihai Constantin, Olga Delia Mateescu şi Dan Condurache. Filmul „De ce eu?“ a avut premiera mondială la ediţia din acest an a festivalului de film de la Berlin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.